Informacja dotycząca plików cookies

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Korzystamy z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Sportznami.pl
 

Do:
Temat:
Wiadomość:
Dwa łyki podstaw dietetyki :: sport wytrzymałościowy

Jarosław Palacz (25-05-2011 12:36)

kolarz

Dyscypliny sportu o charakterze wytrzymałościowym wymagają dostarczenia organizmowi dużych dawek energii. Godzina biegu może nas kosztować nawet 1000 kcal. Nasze zapotrzebowanie energetyczne, zależnie od obciążeń treningowych może wzrosnąć nawet do 6000 kcal/dobę. Wyobraź sobie, że kolarz szosowy podczas królewskiego etapu Tour de France długości 280 km może spalić nawet 13 tys. kcal. Głód energii najlepiej zaspokoić węglowodanami złożonymi w postaci makaronów, ryżu, kasz, ziemniaków (to nie jest żart). Starajmy się w sporych ilościach dostarczyć organizmowi tłuszczów (szczególnie nienasyconych), gdyż to one są w dużej mierze paliwem aerobowych (tlenowych) przemian energetycznych - dominujących w sportach wytrzymałościowych. Nasze zapotrzebowanie na białko wzrośnie do 1, 2 - 1,4 g/kg masy ciała/dobę. Białko uzupełniajmy głównie po treningu, lecz nie bezpośrednio po nim. Tuż po odstawieniu butów, roweru, rolek itd., itp. na miejsce spoczynku, uzupełniamy płyny, następnie energię (węglowodany), dopiero w trzeciej kolejności białka.

beztytuu

W dyscyplinach wytrzymałościowych radykalnie wzrasta zapotrzebowanie na wodę, którą tracimy podczas pocenia się, a wraz z nią gubimy również sole mineralne i witaminy. Pijmy dużo i często (oczywiście napojów izotonicznych). Unikajmy, jeśli to możliwe, stanów odwodnienia - są bardzo niebezpieczne (możliwość powstania zatorów naczyniowych) oraz osłabiają nasze komórki mięśniowe. U wielu sportowców dyscyplin wytrzymałościowych pojawia się problem spadku zawartości we krwi hemoglobiny. Utrzymanie jej na w miarę wysokim poziomie to prawdziwe wyzwanie dietetyczne. Pamiętajmy, że korzystnymi produktami będą dla nas, w tym temacie: czerwone mięso (Wit B₁₂), wątroba (tu znajdziecie niemal wszystko, niestety łącznie z toksynami - zatem nie za dużo, nie za często), kaszanki, salcesony (zawierają naturalny hem) - jako uzupełnienie, nie podstawa diety. Pamiętajmy o sporym spożyciu owoców i warzyw (źródła witamin i soli mineralnych).

Podsumowując, jedzmy: dużo, lekkostrawnie, wszechstronnie, nie unikajmy tłuszczów (z wyjątkiem smażonych na patelni oraz margaryn). Naszym problemem może okazać się brak czasu na zjedzenie potrzebnych objętości pokarmów oraz uzupełnienie płynów.

 Jarosław Palacz

Tablica
Najczęściej czytane
Robimy sześciopak- czyli coś o treningu mięśni brzucha
Każdy z nas marzy o pięknie wyrzeźbionych mięśniach brzucha. Jednak...
Papieros - Cichy zabójca
Papierosy są jedynym legalnie sprzedawanym środkiem...
Jak ubrać się na fitness?
Każda z nas, bo to przeważnie aktywność lubiana przez panie...
Pokonać Koronę Oceanów
Pokonać Koronę Oceanów – jeszcze nikt w świecie...
Dwa łyki podstaw dietetyki :: bilans energetyczny
Teraz czas na zapoznanie się z pojęciem „bilans...
Reklama
Menu nawigacyjne

Sport to zdrowie

Aktywne uprawianie sportu

Zdrowa dieta

Ponieważ sport to zdrowie

Poruszanie po serwisie

Jak wszystko szybko znaleźć

Kalkulatory

Oblicz swoje BMI

O nas | Kontakt | Praca | Zgłoś nadużycie | FAQ
Copyright © 2010-2018 Sportznami.pl

Fundusze Europejskie - dla rozwoju innowacyjnej gospodarki - Inwestujemy w waszą przyszłość

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.